Στις 22 Σεπτεμβρίου οι τάξεις Ε΄και Στ' του Σχολείου μαζί με τους δασκάλους τους συμμετείχαν στο Πείραμα του Ερατοσθένη, μια δράση στην οποία συμμετέχουν Σχολεία απ'όλο τον κόσμο και έχει σκοπό να γνωρίσει στους μαθητές τον άνθρωπο που πρώτος υποστήριξε ότι η γη δεν είναι επίπεδη.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής.

Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά. Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Έτσι, ο Ερατοσθένης υποστήριξε ότι η επιφάνεια της Γης  δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική και προσδιόρισε την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης, από το μήκος της σκιάς και την απόσταση των δύο πόλεων, η οποία ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών. Η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km. Αυτή είναι η σωστή απάντηση, και το γεγονός ότι  ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας τόσο απλά εργαλεία, είναι που την κάνει τόσο εντυπωσιακή. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:

http://ekfe.les.sch.gr

http://www.ea.gr/ep/mobile/era/perifereia.html